13.3.09

Confiusnyee...

ok..skung..aku btol2 cnfius..help me pls..huu..internship..alhamdulillah aku dh ada 3 tempat..tp..aku xtau nk choose kt mne la..bkn tamak atau ape..cme nk cr d best..so that i njoy working there n gain a lot of experience..and meet a lot of new people..huu..pening2..

hmm..
tempat pertama..
Elite scientific Instrument..jika anda rajin..leyla msk website die..www.esi.com.my.. diz place..mcm xpnh terpikir pn nk keje kt situ..sbb mse apply tu..tgk die nye name company mcm cool..instrument2 sumthing which im so into it..tp..lps dh dpt..research2..br tau syarikat nie..research and development n bahagian agriculture cmtu..so..mcm??wow!!xpnh terpikir pn..tp..menarekla..sbb new experience kn..allowance??rm 300..kt mne?kt dpn south city plaza sri kembagan je..dkt gakla ngan umah..dlm 15-20 minit..smpai..hmm..n keje ni more to site la..so..kne gagah n thn pns..tu xde hal la..ske aktiviti lua nie..=p..sy akan diberi project di UPM atau mardi atau Um..mcmtula..

tempat kedua plak..
Star Publication(Malaysia)..terletak kt shah alam..bukit beruntung..agak jauh dr umah..dlm 30-40 min..more to maintainance and operation thingy sumthing..interesting gak.. minat manufact2 nie...n byk men ngan machine..hmm..manager die..chinnese..so..kne gagah skitla..xley mls2 ye wahai diriku ini..hahaha..

tempat ketiga plak..
actually aku dh dpt call from dis syarikat..2 weeks ago..n die suh cnfirmkn by esk ye..tp..aku mcm xcnfirmkn blk..n tb2..ptg smlm..my mom call n ckp dpt surat dr dis company..tu yg plik tu..sbb aritu die call..kalau cnfirm br smpai surat..n surat tu pn..br je diposkn dlm 3 ari lps..so..guess wut..wut company??hmm..JVC video..beskn??bes2...ala2...sony la kn..hmm..terletak kt shah alam dan mengambil masa dlm 30-35 minit...hmm..aku diletakkn dibwh manager pompuan melayu..mcm cool jer..hee..tp..aritu dgr sore mcm garang..cuak gakla..hmm..aku diletakkn dibawah research and development..so...intresting kn...xjge machine sblknye more to research..cool!!tp..xde allowance...n ade shift..8a.m-5.45 pm...7 a.m-3p.m and 3.p.m-11 p.m..depends..hmm..aritu ingt mcm dh tolak tawaran nie..so..xperlu pk2 kn..tp..now..pas dpt surat which xsangka gakla.. mcm pk2 gakla blk..+ ayah juga mmberi galakkn..utk mse dpn..dis syarikat mcm lbh preferable la...even no allowance ok...

so..sy sudah pening..xtau nkpilih yang mne...kalau anda jd sy..anda akan pilih yg mne??huu..peningla...adeyh..allowance..xde allowance..mse dpn..xmse dpn..kos perjalanan..mse perjalanan,..huu..smuenye bermain2 dipikiran..lol...confius ok!!

tp..bile tgk2 blk..even sy nk major in manufact..instrument..process and communication..tp..xde 1 pn communication company tawarkn intern..hahah..lol..=p

10 comments:

Mohd Muazan Mohsin said...

Hmmm..bile pikir pasal internship ni memang la menarik...kekadang tu banyak benda nak kene pikir n consider..sampai leh jadi pening mengalahkan nak jawab soklan final plak..

Namun jika dilihat dari sudut pandangan En Muazan..berikut adalah beberapa faktor yang perlu diberi perhatian untuk pertimbangan

1. Elaun: 3 bulan bekerja tanpa elaun adalah satu perkara yang membosankan. Memang kadang-kadang experience yg disediakan lebih cam menarik namun 3 bulan takde gaji dah rase cam orang bodoh plak. Let say sebulan gaji RM400..3 bulan dah RM1200 kan?? banyak wooo..sape nak bagi..boleh beli macam2...@|@ mate duitan jap..time is money so dont waste it! WooOoO~

2. Pengalaman bekerja: Okla, sape taknak dapat intern kat tempat yg leh provide pengalaman kerja yang best disamping pengetahuan yg akan dapat banyak? Tapi percayalah, 3 bulan itu tak banyak benda yg kite leh belajar..tup tup dah habes intern..tak habis dpt experience. Namun kita perlu pikir, mungkin kita akan dapat kerja lagi best daripada intern lepas grad nanti. So dun worry to much about experience during intern.

3. Jarak tempat kerja dengan rumah: Perkara ini mungkin perkara kecik dan kebanyakkan student nak yg dekat2 ngan rumah je tapi ade yg suke merantau jauh2..kadang2 rumah kat ampang tapi intern kat kelantan..WooOoO~ respect la orang ni.

Sebagai konklusi, pilihlah tempat yg leh provide elaun yg best. Experience leh dicari so dun worry. Duit boleh dicari tapi kalo dok kerja je siap shift lagi bilenye nak cari duit?? kan kan?? melainkan kalo parents sanggup bagi elaun yang banyak bulan2..huhuhu

WoOooOO~

Budak Panjang said...

saya dapat praktikal di tnb putrajaya. sungguhpun tiada allowance, tapi betul2 berseblahan dengan kelab tasek putrajaya. so blk keje trus terjun tasek, rowing lebih kurang, baru blk rumah. setiap hari pun begitu. best kan? ;)

arres™ said...

perjalanan utk internship masih jauh lg...

tp rasenyer..ape yg ade tue redah jer drpd xde langsung

budaktembam said...

en muazan:waa..sgt pnjang lebar pandangan anda tp thanx tao..sy sgt menhargainye..mmg pd mulenye..berpikiran mcmtu jgk..tp andai kate kte xhappy ngan tmpat tu..3 bln tu akan jd lme..dpt duet pn ati xsng ..ssh jgkkn??huu..tp tempat pn memainkn peranaan yg pnting kn..xksh pn jauh..tp travel ulang alik..ngan minyak..tol..n bagai..so..sme je kn..duet elaun tu pasti abes kt situ je..heheh..waa..btol ckp en muazan..pening mengalahkn nk jwb soklan final la plak..papepn..thanx tao..comment en muazan ley dijadikan bahan rujukn sy nnti..=)

budak panjang :yeke??bgsla..gud 4 u..lgpn..dkt ngan uniten jgkkn..sng untuk anda practise ptg2agro tu..kn2..anda kn msk masum...common2..try ur best ok..=)huu..nnti korang smue..gelap.jgn smpai sy xknal sudey..ehehhe=p...tp...bkn amek civil ke??keje di TNB??hmm..

arres:yurp..redah2 jgk..tp..ttp kne buat pilihan jgkkn??heheh..

arres™ said...

agro apekah?

nama pn keje...mmg membosankan pn...

so pape pn nnt ikut cemane kiter treat tmpt practical kiter tue...

wat2 enjoy sudah walaupun tmpt tue maha bosan...

=)

Nissie said...

yg penting keje happy, and supervisor cool. kalau bg elaun byk2 tapi supervisor caharam pun tak best gak. 3 bulan keje sakit ati, pastu kene pulak time kita nyer lect dtg nak check, dia bg review bukan2. fuh, bikin panas tuh.

duit tu kemudian leh carik kalau tak terdesak. janji intern tu mampu membantu LI nyer review and mampu bg byk bahan utk waktu presentation lepas abes LI tu nnt.

*eceh mcm dh intern jek. :P tapi akak dh keje, jd tau la apa rs nya klau hr2 mengadap benda yg sama. kalau buat benda yg tak disukai atau environment yg tak best hari2, nnt jiwa tertekan*

;)

choose wisely darla.

Straight2dapoint said...

Tapi aku rasa, baik ko buat kat big company mcm jvc tu, walaupun takde allowance tapi kemungkinan utk diserap tu tinggi.... dh la skang ni zaman gawat, slalunye syarikat besar, kalau lepas habis intern diorang ade satu sesi temu duga, mcm kat texas instrument, so pas grad diorang serap je terus kerja.

then pasal pengalaman neh, kita sendiri yang tentukan, slalunya apa syarikat pun, kalau kita buat mcm malas malas, mmg diorang malas la nak layan, mmg tak bwk g site dll... kan ramai penah dgr kata g intern tp tak buat pe duk duk relex je, tp senarnye ikut diri sendiri gak, kalau pandai carik peluang, then tunjuk minat mesti diorang masukkan utk projek, then bila diorang nak turun site, tanye la ade tak tempat kosong lg, nak ikut, takdenye diorang nak offer, kene tanye sendiri, baru lah diorang bawak dan internship tu jd sungguh sungguh dpt pengalaman...

mcm kawan aku, both dpt syarikat sama, tp sorg dpt buat projek sorang tak dpt, so mmg kenal yg dpt projek tu mcm proaktif , then yg tak dpt projek tu mmg orgnye pasif, suke menyendiri, so pengalaman ni tgk sendiri gak lah....

PeNdEkA said...

ape yg penting? bg saye experience! allowance tolak tepi dulu wpon saye agk mate duitan juge..sekian saje ulasan ringkas

sHim said...

erm,why dun tnya sesapa yg dh wat intern kt jvc.as tmpt 2 agk jauh dr umh & no allowance.so, b4 decide better confirm either it is the best choice.as sumtym big company x promise any gud.consider juga perjalanan,expenses,tenaga etc.
anyway, all the best for ur internship...;)

budaktembam said...

heheh..thanx korang smue..pndapat korang..akan sy analisis dan akan sy pertimbangkan sebaek mungkin..terime kasih k..=) sekurang2 nye..Sy nmpak tujuan dan hala tuju LI sy..chewaahh..=p..heheh..thanx again..