9.10.13

4 bulan sudah :(

Macam tak percaya je dh 4 bulan berlalu.4 bulan tanpa anak disisi..sapa kata xsedih..sapa kata xperit..sapa kata aku cukup kuat..tiap hari aku pasti teringat kn sikecil.Bukak FB mcm bukak photo album..hati sedih..jeles..itu pasti..tp siapala aku..ini semua qada dan qadar.tak pernah salahkan mereke .Kalau aku,pasti sama..biasala..manusia..pasti sedih..pasti terusik..maafkan aku semua.tiada niat dihati.

Apa Khabar anakku Zuyyin,

Sihat kah awak disana.Masih ingatkah awak pada mama ni.Selalu terpikir..Macam mana rupa dan perangai awak sekarang.Terbayang2 bila tengak bayi sebaya awak.Apa yg awk dah boley buat..dh tumbuh gigi ke.Dah pandai gigit ke..Atau dh pandai pilih org?Argh.indahnya saat2 itu semua..Mama rindu bau baby..lagi2 bau awak yg masam manis tu.

Zuyyin,

Tiap hari mama lihat langit.Mama rasa macam zuyyin tengok mama.Ada hari2 mama tgk langit dan menangis.Lemahnye mama zuyyin.Xseperti yang semua sangka.Papa pun sedih,tp mama takjub.Lelaki.Kuat.Pandai sorok kesedihannya.Mama cuba,tp kadang2 tewas bile berseorangan.Mungkin papa pun begitu?huu..

Zuyyin,

Mama bersyukur sgt sebab dpt peluang mengandungkan awak,lahirkan awak,menyusukan awak dan menjaga awk.Cuma mama terkilan,masa yg kita abiskan bersama sgtla sedikit.Tp we have quality time together kn syg??Terima kasih syg..sebab pergi diatas pangkuan mama.Pandang mama sebelum pergi.Mama hidup dalam kenangan zuyyin.Teringat2 sampai sekarang.You are my syg.My Sunshine.My precious.I love U.even dapat baby 2,3,4 pun..U totally different.Kasih syg mama pada zuyyin ttp sama dan mama xkn lupakan zuyyin.Insyaallah.


Alfatihah utk arwah Hasya Amalia Zuyyin Binti Mohd Hudzaifah.Amin.




29.7.13

Genap 7 minggu..

Lama rasanya erin xmengupdate blog ni..bkn apa..banyak berdiam diri..xde kekauatan utk bercerita..kadang2 kalau org tanya byk pn..ati dh mula tersentuh.Alhamdulillah dpt kwn2 yg sgt memahami...yg xbrp byk tanya..alhamdulillah.life getting better..bkn senang utk move on tp erin and hud cuba yg terbaek.kami redha..kami hidup dlm kenangan dia.budak comel tu.Sumpah..tersangat rindu.hari2 teringat die..tp apakan daya..dia xde lg kt dunia ni..xpe..erin tahu..dia tenang disana..dan Allah lebih menyayangi dia daripada erin dan keluarga sayang kat dia.Erin tahu..pasti ade hikmah disebalik semua ini berlaku..

Ini semua tentang die..Dia budak baik.Tak pernah menyusahkan kami..xkuat merengek..sgt2 baik..dia syg semua org..dan semua org syg dia.Tersangat sayang.Dia tersangat istimewa.Tersangat2 istimewa.Comel sangat..Wlwpn dia sakit..ye..kami tahu dia sgt sakit..beberapa hari sebelum dia pegi..kami nmpk die sangat penat dan letih..semakin mlss...tetapi semakin manja..Xboley ditingalkn..tingal sekejap je nangis..ouh..dia sgt3 comell..sangat2 rinduuu..

Alhamdulillah.kami bakal pindah kerumah kami sendiri.Jadi sekarang Erin dan hud sangat bz dgn preparation rumah...Rumah kami dh lama siap.Tp condition Zuyyin,kami tangguhkan dulu.Kami nk tunggu dia besar sikit..dia sehat sikit dan plng penting biarla kami pindah lps operation kedua die berjaya..sbb kami tahu..die perlukan kami disisi dia..dia hidup dgn harapan kami..dia cuba bertahan demi kami...dia sgt struggle utk survive.Tp apakan daya..ajal dia dh sampai kan..Sayangya..terkilannya..Erin bayangkan,kami sekeluarga pindah rumah baru..main2 dlm rumah baru..dan beraya dlm rumah baru bersama2..Zuyyin..mama rindu sgtttt dengan awak tao  :(

Hasya Amalia Zuyyin..Semoga awak tenang disana dan semoga awk ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..Aminn ..


29.4.13

Kuat ka aku..tabah ka aku?

Ye.Bukan senang untuk menjadi kuat dan tabah.Tapi 1 bende aku belajar.Kita kene redha dan menerima.Insyaallah semuanya akan menjadi lebih baik.

Allah takkan menduga umatnya kalau DIA rasa kita xmampu nak mengharunginye.

3 Bulan dan menghitung hari,

:) Dia dah pandai senyumm ~

21.4.13

20/4-sudah discharge :)

alhamdulillah..selamat tinggal
umah kedua kami.insyaallah..berjmpe lagi kite 2-3 bulan akan datang.semoga selamat semuanya..aminnn~

16.4.13

rindu :(

mama rindu zuyyin :(

10.4.13

Rindu :(

satu kegembiraan bile dpt pgg sikecil..ridunyee..bile dpt pelok awk ni :(

7.4.13

Alhamdulillah

Alhamdulillah..Pembedahan berjaya..she's stable but she's still using life support ..and still in icu.Please pray for her..

25.3.13

2 bulan

Alhamdulillah..Zuyyin dh 2 bulan arini..n mama n papa die pulak dah genap sthn mendirikan rumah tangga.tahun ni kite celebrate 3 org ye zuyyin :) tp sorry smlm mama n papa dating zuyyin kne tinggal dgn tokma..nnti zuyyin dh besar skit mama n papa bwk g jln2 tao..

Selamat hari jd zuyyin..cpt2 besar :)

19.3.13

kesayangan :)



11.3.13

Abes Pantang dan Stroller

Alhamdulillah.finally.abes pantang dah..44 hari tu.pejam celik pejam celik kjap je sbnrnye..alaa.lg 2 minggu dh nk start keje.mlsnye!!nak jd housewife saja boley x?sob3...

alhamdulillah jgk..ari terakhir pantang semalam ..zuyyin dpt hadiah stroller.murah rezeki zuyyin :) thanks dato'! dpt stroller idaman mama n papa tu.heheh..

8.3.13

si comel kami :)

like father like daughter..lalala

Pesanan ibu..


kalau sedih.erin selalu ingat pesan ibu yg satu ni.ibu ckp setiap org ada bahagian dorang masing2.ada tu bahagian die mcmni..ada tu mcmtu plak.bahagian erin pulak mcmni.erin kne tabah.Allah duga erin sbb Allah sygkn erin.kalau erin rasa dugaan yg Allah bg tu dh berat ada lg yg lbh berat.

erin selalu fikir knp erin.knp bkn org len.bkn senang utk menerima hakikat.lepas satu satu berita yg menyedihkan erin terima.bkn sng utk menerima tp erin xmenolak takdir.erin cube belajar utk menerima dan cuba utk kuat menghadapinye.erin bersyukur erin ade suami dan keluarga yg sentiasa menaikkn semangat erin.erin x menafikan erin sgt sdih.tp sapala erin.

kita hanya merancang DIA yg menentukan segalanya.




3.3.13

3.3.2013

Zuyyin semakin mengecil.Hari terakhir timbang (27/2) aritu berat zuyyin dah naik dari 2.6kg ke 2.87kg.Tp arini :( semakin ari.. zuyyin semakin mengecik..ntah berapa berat dia skrg.Zuyyin,mama risau..cepatla sembuh syg :(

27.2.13

27.2.13

Terlalu besar dugaan ini Ya Allah.Semoga kami tabah menghadapinya :(

22.2.13

28 ari :)

Alhamdulillah..Dah 28 ari erin jd mama dan zuyyin pn dah nk sebulan da :) mcm2 jadi dlm 28 ari ni..ada up and down org kata..Alhamdulillah..erin bersyukur sgt sbb ada sokongan dari suami dan keluarga yang buat erin jadi kuat dan tabah dlm menjadi seorang mama kpd anak erin.Semoga erin dpt menjaga dan mendidik anak erin dgn baik.InsyaAllah.

Fuuuhh..ade 16 ari lagi..pastu yay!!abes pantang..xsabar nk bwk zuyyin jln2.. =)

10.2.13

mengiring ;)

alhamdulillah.bdk kecik ni dh pndai mengiring.hari keberapa xingat la plak.adoi..dia pn dah pandai gengam jari papa n mama dia ;)

syg.i hope its a good sign...chaiyok.we
noe u can do it :)

8.2.13

14 hari ;)

yay!!tali pusat sy dh tertanggal ;)

-Hasya Amalia Zuyyin-

6.2.13

Hasya Amalia Zuyyin :)



12 hari ;)

Our precious baby gurl.anugerah Illahi yang plg beharga.she is so special
to us.semoga membesar dgn baik sayang..

4.2.13

Pengalaman Bersalin ;)

alhamdulillah.syukur kepada allah.erin telah selamat melahirkan seorang puteri pada jumaat 25 jan 2013.hehe.budak kecik ni keluar awal 2 minggu yg pttnye edd die 7 feb which is kamis ni ok.hehe ni smue lepas mama n papa die dok usap2 perut bile la baby ni nak kua.ktorang dh xsabar nk jmpe.tup tup..jumaat pagi tu..air ketuban ku pecah.hmm..xtahu nk kata pecah atau bocor sbb air tu still mengalir sampai la erin dh kt labour room.

so.ni nk share skit pengalaman erin ketika bersalinkan our 1st child :)

3.30 am-air ketuban bocor.masa ni relax jela.sebabnye dah dok baca2 kalau pecah ketuban laluan bukan terus bkk.so suh en
husband tdo blk.erin anta a few email set out of office n mskkn a few things dlm beg.heheh.beg ibuye xlengkap lg.nsb baik beg baby dh siap awal2,.

7 am-sbb ari jumaat and hujan.kami kene keluar awal2.sbbnye hosp yg nak dituju nk xnk mmg kne redah jem.tu yg leceh tu.dlm kete dh rse skit2 contraction tp xsaket sgtla.ibu erin risao.dh pecah ketuban tp xrse contraction sgt.

7.40 am -smpai sdmc dan trus nek tingkat 4(labour room).ok!tym ni ingat die suh msk wad dlu pastu dh bukaan besar br msk labour room tp kt hosp ni len.erin dh disuruh standby dlm labour room.labour room suami je ley msk.sob2.sian ibu kne tnggu kat lua sorang2.huu.tym ni mmg terharu.sdih.takut.fuhh..smue adela..

8 am-msk labour room.tkr baju smue.mintak maaf ngan ibu smue.terus terbarig atas katil.midwive check bukaan br 1 cm.mse check bukaan tu sakit ok!!huu ;( tu belum bersalin lg tao.maybe sbb bukaan br 1 cm kot kecik lg.

9.30 am-Gnae kami Dr Delaila dtg msk.check bukaan lg.ok tym ni xsaket pn bile doc check relax je die masuk.fuhh.nsb bek.check2 msh 1 cm jgk..so she decide to give us medicine .bentuk die mcm pil.apa ntah nama ubat tu.die msknn ubat tu dlm tmpat ehem2.motif?supaya bukaan bkk dgn lg cpt.fuhh..tym ni kami pn mintak opinion die since dlm ati kami dh dok risau2.lepaske nk bersalin normal ni.mana taknye.checkup minggu sebelum tu doc plan nk buat MRI sbb suspect tulang pinggul erin kecik.hehe.bontot besar xsemestinye senang bersalin tao.doc pn ckp.we give a try and die lpskan utk go for normal.alhamdulillah ;)

11 am- bukaan still 1 cm.so midwives pn decide utk bg grip aka induce..fuhh.tym ni contractionn dh start..

3 pm -bukaan br 3.5 ke 4 cm.tp kesakitan dh mule terasa sgt..nurse dh dok tanye2 dr td.nak amek epidural atau ubat thn sakit.so dgn ati yg tbh.xpelaa.kami cbe dlu.smpaila 1 thp tu erin dh xley cbe dh.sbb sakitnye mmg tersgt sakit.rase sakit kt pehe yg teramat.lenguh yg teramat2 lenguh.smpai abes tgn
en husband merah2 n lebam erin gengam sekuat ati..sorii awak.lgpn midwives ckp if u xconfident amek epidural then go for ubat thn sakit tu plus die lg ley cptkn contraction.then after berdiskusi dgn en husband.we decide to go for it.as long bkn epidural.kami bley terime.

5 pm - alhamdulillah.bukaan dh 7 cm.3 cm to go.yay!!sakit pn dh berkurang sbb midwives berhentikan induce tu utk sementara sbb dengutan jantung baby dh mle perlahan dan xstabil.erin pn dh kne pakai oksigen dkt idung utk bekalkn oksigen ke baby.

6 pm- bukaan still 7 cm.alamak..fuh2..midwive dh risau.erin apa lg.lg la risau.by 6.30 pm she will check me again n if xbkk jgk.kne induce blk.

6.30 pm-midwive check lg.waduhh..dh brp kali kne selukni.n still 7cm.so die pn bg induce blk.die akan dtg check blk dlm kul 7.dia kata kalau rasa mcm nk terberak pn cpt2 pngil.so sebelum die kelua die dh preparekn gas khayal and alatan2 utk persedian nk bersalin nti.mse tym ni mmg xsakit lg.relex je.sbb xrse pn nk teberak.otak dh pening n risau jgk ni kalau xrse contraction.tkt kne emergency c-zer ke plak nntikn..huu

7 pm-bukaan 8cm!!akhirnye ;) tp xde rse nk yak2 pn lg ;(

7.10pm-omg!!seriuss sakett gile..mmg serius xtipu saketnye hanya allah je tahu.rasa nk terberak tp xley berakk..check2 baru 9cm.kne thn.skit je lg.midwives pn keluar blk.

7.20 pm-xsampai pn 10 min dh pngil blk..ouh no!!saketttttt...tp still kne thn sbb belum 10 cm.huuuu ;( rasa nak tercabut pinggang ,perut n pehe ;(

7.25 pm-sakitt mmg xdpt nk thn.rasa mcm ade something nak keluar.mse ni mmg cpt marah.suh en husband panggil nurse cpt2.en husband plak blur2.knp la tetibe erin emo.huu.tym ni hanya Allah je tahu apa perasaan erin .rse nk tercabut smue angota badan.tym ni dh start berperang..midwive check
bukaan dh 10..dh ley start push.dia ajar tarik nafas n push.serius tym ni byk kali men curi2 xamek nafas n push je.kepala
baby dok kelua dok masuk.en husband kt sblh mmg sgt berani.die suh push sbb die kata dh nmpk kepala baby.tym
ni rse mcm nk tergelak pn ade.comel sgt.tp apakan daya.sakit xdpt nk senyum lgsung.muke plg hodoh kot tymni.bekeruttt 1000 line.lol.

7.50 pm - fuhh..xingat berapabilangan push.sbb byk
sgt.bdn pnat sgtt.ni gara2 breakast n lunch yg terlalu ringan.serius menyesal xmkn ns lemakk pg2..huu.kan
dh xde tenaga.so sbb dh xlarat sgt n baby pn tkt lemas.i've decided to use vacuum.huu.ampun en husband.mmg dh xlarat sgt nk push ;( nurse pn siapkn vacuum n tnggu our beloved dr delaila msk utk beraksi.

7.55 pm -yay!!my dr delaila pn msk.n die ckp.eyh.ni skit lg je ni..xpyh vacuun pn bley niso dgn kekuatan dan tenaga yg tinggal erin try jgk push utk kali terakhir.

8.07 pm -alhamdulillah.akhirnyee dgr bunyi tangisan.syukur pd allah.lahirnye puteri sulung kami pd hari jumaat 8.07 pm secara normal dan tanpa vacuum ;) seriuss!!tym ni mmg lege sgt.dan penat sgt..mmg bdn bsh mcm br lps mandi.tym doc buat finishing keluarkn uri midwives timbang n bersihkan baby..pastu baby kami diazankan oleh ayahnye sendiri ;) yay!!welcome
to the world my dear daughter ;) lps dh selamat bertarung selama 12 jam.erin pn ditempatkn di wad utk berehat..

apa2 pn pengalaman selama 12 jamdlm labour room mmg sgt bermakna.terime kasih yg xterhingga to my en husband sbb sudi bersma sy selama 12 jam yg genting .terima kasih allah sbb selamatkn kami berdua dan kurniakan anak yg begitu berharga ni.she is so special to us ;) papepn.terime kasih jugak kpd midwives sbb mmg sgt mmberikan sokongan dan sgt pro .they are so good!!xdinafikan.and special thanks to our doc.wlwpn die dtg hanya utk 15 min je.tp thanks doc.u r the best! ;) akhir kata.mmg xmenyesal buat keputusan utk pilih sdmc sbg tmpat kelahiran puteri sulung kami ;) alhamdulillah selamat dan selesai smue ye.

anak kedua?heheh.tkt jgk kalau org tanya ni.tnggu dlu.abeskan pantang n biar fuly recover dlu.nnti baru pikir.kita hanya merancang allah yg menentukan segalanya.erin hanya berdoa yg terbaek je utk diri dan keluarga.aminn.

p/s-pengalaman bersalin setuap
individu adela berbeza2.jgnla bile dh bce ni korang tkt plak tao.insyaallah.masing2 ade cara die.msg2 akan hadapi keadaan yg berbeza2.mcm erin mngkin tym
mengandung allah senangkan erin.erin
sgt aktif smpai org xperasan pn erin mengandung smpaila perut dh mmbesar.jd ni mngkin bahagian erin masa bersalin.think +ve ye.treasure it.tu adala
kenagan yg terindah nnti.insyaallah ;) good luck korang and erin doakan
yg terbaek utk semua ;)





10.1.13

Power Pumping


Apa itu Power Pumping?

haaa..sapa tahu..Mula2 pn tak tahu jugak..pastu dah dok survey2 pasal milk booster produk shaklee tu..ntah camna ley terjumpa pasal ni..so baca punyela baca..alhamdulillah..good info...serius..bgs sangat utk sesapa yg mmg plan nak BF their child sbb power pumping ni bley meningkatkan penghasilan susu.Teknik yg biasa tapi dalam cara yg unik..Kirenye macam tiru baby menyusula..so secara xlangsung..susu ibu pn akan bertambah..insyaallah..

hehe..I'm not sure keberkesanan die macam mana.tapi selagi mampu..mohla kite cuba apa yg boleh ye..:)

Ok2..cara2 nk power pumping ni nampak macam senang..hehe..xcuba lg..so xtahu..

tapi org cakap masa yg sesuai utk buat power pumping ni adalah dari waktu malam hingga ke subuh.Time ni hormon susu sgt tinggi.

Tp korang harusla ingat..hasilnye bkn kita boleh nampak dlm masa sehari dua..sekurang2nye seminggu..tu pn bkn terus susu tu byk..die ade peringkat2 jgk..so ibu2 semua..harusla bersabar dan trus mencuba..Give it a try ok korang :) Usaha,doa dan tawakal ..

Cara2 nya :-

Single Pump
Pam kanan dulu 10 minit,pastu pam kiri 10 minit,tukar balik ke kanan 10 minit dan seterusnya,bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Double Pump
Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit,rehat/stop pam 10 minit,sambung lagi pam 10 minit,rehat 10 minit,dan seterusnya selama sejam.

*Disarankan buat power pumping ini sekali sehari*

Good Luck korang!!Jom cube sama2 ye :)

* Thanks to mommyiskandar for sharing.Harap awak tak kesah sy share kt sini ye :) *

For those yg nak more info bley la blogwalking kt mommyiskandar blog .Banyak input and tips :)

8.1.13

9 Bulan :)

Kami tak sabar nak jumpa awak sayang..

Semoga dipermudahkan segalanya..Somaga selamat segalanya..

Amin ~

4.1.13

Video Nikah sy! :)

Hehe..Walaupun dah berkurun..sob3..dah 9 bulan dah perkahwinan kami berlalu..and.. dah penah post pn pasal video nikah ni..Tapi maafkan kekilafan ku ini..hehe..aritu terlupe nak attachkn dengan video nye sekali..


So,utk kali ini..erin nk share video nikah kami yg telah dicapture dan diedit oley abg rizal and team dari PujanggaStudio.

Frankly,u won't regret amek dorang ni.The best and the boom!!Kalau ade rezeki,time dorang buat promo cpt2 la grab ye..diskaun yg best akan diberikan..insyaallah..heheh..hokey2..berhenti mempromote..

Jom Layan...

video

Thanks PujanggaStudio !!! We love it :)

3.1.13

Wedding Cousin yg meriah :)

29 Dec 12 :-
Congrats to my cousin kak rozie.Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..dan yg paling penting,i'm so happy for you dear sis!!erin doakan yg terbaik utk akak dan suami.Frankly ckp..giler meriah hokey the wedding..meriah sgt.me enjoy it!!tapi sian tgk pengantin kepenatan..xpela..seumo idup sekali je kak oi..hehe..

mey layan picture mey..

*Sebelum pengantin bersanding.Sempat lg kitorang kan *

*Oppss..18SX..hehe..ktorang yg terlebih excited :p *


*Pengantin sekeluarga :) *

Papepn..kepada kak rozie dan suami..semoga hubungan yg terjalin ini berkekalan hingga ke jannah..aminn..Syukri!!jaga kak rozie baek2 k..and last but not least..hehe...kak rozie!!cpt2 dpt anak :p


Kami :)


Kami 2 Tahun lepas.Sebelum kahwin dan sebelum bertunang :)


Kami sekarang .Dah kahwin dan....heheh :p


Cepatkan masa berlalu? dah 2013 dh..

 :)